Przedstawiciele GUMed w Instituto Politécnico de Santarém

14.07.2025

Zrównoważona produkcja żywności, jej wpływ na zdrowie i dobrostan człowieka, dostępność świeżej żywności w kontekście zmian klimatu i oceny ryzyka zdrowotnego czy aspekty kulturowe żywności, w tym turystyka kulinarna i dziedzictwo gastronomiczne były tematami poruszonymi podczas drugiej misji ACEploration w ramach działań Sojuszu ACE²-EU. Pod hasłem Bioekonomia – nauka, produkty, styl życia i kultura uczestnicy wzięli udział w intensywnym i interdyscyplinarnym programie realizowanym w dniach 3-4 lipca w Instituto Politécnico de Santarém.

1.jpg



W wydarzeniu aktywnie uczestniczyły uczelnie partnerskie ACE²-EU z Portugalii, Litwy, Macedonii Północnej, Polski, Łotwy, Niemiec, Hiszpanii, Austrii i Rumunii. Spotkanie wzmocniło europejskie więzi współpracy, promując bardziej zrównoważoną, cyfrową i zintegrowaną edukację. Gdański Uniwersytet Medyczny reprezentowali dr hab. inż. Maciej Tankiewicz, prof. uczelni z Zakładu Toksykologii Środowiska GUMed, dr Milena Lachowicz z Katedry i Kliniki Onkologii i Radioterapii GUMed oraz mgr Krzysztof Dudek z Biura ds. Sojuszu ACE²-EU.


Przedstawiciele GUMed wypracowali pięć wspólnych programów krótkich form kształcenia (w formatach Blended Intensive Programme, Applied Blended Challenge Programme, Flavour School), które będą realizowane we współpracy z uczelniami sojuszu ACE2-EU w następnym roku akademickim.


Kolejna misja ponownie potwierdziła, jak istotna jest współpraca transnarodowa w tworzeniu realnych rozwiązań będących odpowiedzią na współczesne wyzwania w Europie.

TA9A1601.JPG



ACEploration to inicjatywa w ramach pakietu roboczego WP2 – Applied Programmes and Pedagogy Factory (APP Factory), która rozwija unikalne możliwości współpracy w zakresie edukacji, badań, innowacji i zaangażowania społecznego. Każda misja organizowana jest przez inny uniwersytet należący do sojuszu ACE²-EU i stanowi okazję do dzielenia się wiedzą i doświadczeniami pedagogicznymi.


Główne cele misji ACEploration to:


  • wzmacnianie współpracy instytucjonalnej w ramach ACE²-EU,
  • rozwijanie wspólnych programów edukacyjnych,
  • wspieranie mobilności kadry i studentów,
  • współpraca z interesariuszami i społeczeństwem,
  • promocja transformacji zielonej i cyfrowej poprzez działania edukacyjne.


Tematem przewodnim tej edycji ACEploration była bioekonomia, a szczególny nacisk położono na produkty żywnościowe – ich produkcję, znaczenie kulturowe, wpływ na styl życia oraz osiągnięcia nauki stojące za ich powstawaniem.