14.07.2025
Zrównoważona produkcja żywności, jej wpływ na zdrowie i dobrostan człowieka, dostępność świeżej żywności w kontekście zmian klimatu i oceny ryzyka zdrowotnego czy aspekty kulturowe żywności, w tym turystyka kulinarna i dziedzictwo gastronomiczne były tematami poruszonymi podczas drugiej misji ACEploration w ramach działań Sojuszu ACE²-EU. Pod hasłem Bioekonomia – nauka, produkty, styl życia i kultura uczestnicy wzięli udział w intensywnym i interdyscyplinarnym programie realizowanym w dniach 3-4 lipca w Instituto Politécnico de Santarém.
W wydarzeniu aktywnie uczestniczyły uczelnie partnerskie ACE²-EU z Portugalii, Litwy, Macedonii Północnej, Polski, Łotwy, Niemiec, Hiszpanii, Austrii i Rumunii. Spotkanie wzmocniło europejskie więzi współpracy, promując bardziej zrównoważoną, cyfrową i zintegrowaną edukację. Gdański Uniwersytet Medyczny reprezentowali dr hab. inż. Maciej Tankiewicz, prof. uczelni z Zakładu Toksykologii Środowiska GUMed, dr Milena Lachowicz z Katedry i Kliniki Onkologii i Radioterapii GUMed oraz mgr Krzysztof Dudek z Biura ds. Sojuszu ACE²-EU.
Przedstawiciele GUMed wypracowali pięć wspólnych programów krótkich form kształcenia (w formatach Blended Intensive Programme, Applied Blended Challenge Programme, Flavour School), które będą realizowane we współpracy z uczelniami sojuszu ACE2-EU w następnym roku akademickim.
Kolejna misja ponownie potwierdziła, jak istotna jest współpraca transnarodowa w tworzeniu realnych rozwiązań będących odpowiedzią na współczesne wyzwania w Europie.
ACEploration to inicjatywa w ramach pakietu roboczego WP2 – Applied Programmes and Pedagogy Factory (APP Factory), która rozwija unikalne możliwości współpracy w zakresie edukacji, badań, innowacji i zaangażowania społecznego. Każda misja organizowana jest przez inny uniwersytet należący do sojuszu ACE²-EU i stanowi okazję do dzielenia się wiedzą i doświadczeniami pedagogicznymi.
Główne cele misji ACEploration to:
Tematem przewodnim tej edycji ACEploration była bioekonomia, a szczególny nacisk położono na produkty żywnościowe – ich produkcję, znaczenie kulturowe, wpływ na styl życia oraz osiągnięcia nauki stojące za ich powstawaniem.