Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Żywienie Kliniczne – Jakość i Bezpieczeństwo” za nami

13.05.2025

W Atheneum Gedanense Novum Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego odbyła się jubileuszowa, XV edycja konferencji z cyklu Terapia Żywieniowa XXI wieku pt. Żywienie Kliniczne – Jakość i Bezpieczeństwo. Wydarzenie zgromadziło licznych specjalistów z dziedziny żywienia klinicznego, dietetyki, medycyny i farmacji, którzy mieli okazję wymienić się doświadczeniami i zaprezentować najnowsze doniesienia naukowe z zakresu żywienia klinicznego.

konf.jpg



Konferencja rozpoczęła się uroczystym powitaniem prowadzonym przez prof. Sylwię Małgorzewicz, kierownika Zakładu Żywienia Klinicznego i Dietetyki GUMed oraz prof. Wiesława J. Kruszewskiego, kierownika Kliniki Chirurgii Onkologicznej Wydziału Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej GUMed. Wśród prelegentów znaleźli się prezes POLSPEN, prof. Dorota Wierzbicka-Mańkowska oraz prezes ESPEN, prof. Stanisław Kłęk. W konferencji uczestniczyła prodziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej GUMed, dr hab. Anna Michalik.


Tematem spotkania było leczenie żywieniowe w chorobach przewodu pokarmowego, onkologicznych, reumatycznych czy też w przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc. Omawiano także zagadnienia żywienia klinicznego w warunkach domowych oraz interakcji leków z żywieniem enteralnym.


Na zakończenie odbyły się praktyczne warsztaty, prowadzone w trzech grupach tematycznych: żywienie pozajelitowe z wykorzystaniem worków RTU, ocena masy i funkcji mięśni szkieletowych oraz żywienie dojelitowe w pediatrii.


Konferencja stanowiła wartościową platformę wymiany wiedzy i doświadczeń dla specjalistów zajmujących się leczeniem żywieniowym. Spotkanie wyróżniało się wysokim poziomem merytorycznym, a różnorodność poruszanych tematów umożliwiła kompleksowe spojrzenie na współczesne wyzwania terapii żywieniowej.


Organizatorami konferencji zorganizowanej 5 kwietnia br. byli: Katedra Żywienia Klinicznego GUMed, Klinika Chirurgii Onkologicznej GUMed, Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego i Dietetyki. Patronat nad wydarzeniem objął prof. Michał Markuszewski, rektor GUMed oraz Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).