Publikacja o mikroplastiku w żywności dla niemowląt

25.04.2024

dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni
dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni

Kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni wraz z interdyscyplinarnym zespołem naukowców opublikowała w czasopiśmie Food Chemistry artykuł naukowy zatytułowany Isolation and identification of microplastics in infant formulas – A potential health risk for children. Obecnie czasopismo to posiada najwyższą możliwą punktację Ministerstwa Edukacji i Nauki, czyli 200 pkt, a jego Impact Factor wynosi 8,8.

Przygotowana praca doskonale wpisuje się w profil czasopisma, bowiem omawia problem zanieczyszczenia żywności. Dotychczas niewiele uwagi poświęcono analizie obecności mikroplastiku w pokarmach dla dzieci – wyjaśniała dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni.


Publikacja_wycinek.jpg

Przeprowadzone badanie miało na celu określenie stopnia zanieczyszczenia preparatów do początkowego żywienia niemowląt cząstkami tworzyw sztucznych. Stwierdzono ich obecność we wszystkich badanych próbkach. Najczęściej identyfikowanymi polimerami były poliamid, polietylen, polipropylen i poli(tereftalan etylenu).

Jak wskazują badacze, stwarza to potencjalne zagrożenie dla zdrowia najmłodszych oraz stawia pod znakiem zapytania bezpieczeństwo i jakość produktów żywnościowych dla dzieci. Zdaniem autorów pracy pilnie potrzebne są dalsze badania w tej dziedzinie oraz działania mające na celu ochronę konsumentów, zwłaszcza tych najbardziej wrażliwych.

fot. archiwum prywatne