27.04.2023
Około stu uczestników z różnych ośrodków naukowych i badawczych z całej Polski wzięło udział w II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Żywność i żywienie w pigułce. Wydarzenie zorganizowane przez pracowników Katedry i Zakładu Bromatologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz członków działającego przy jednostce Studenckiego Koła Naukowego odbyło się 22 kwietnia 2023 r. w formie online. Spotkanie zostało objęte patronatem rektora GUMed prof. Marcina Gruchały oraz instytucjonalnym patronatem Uczelni. Jego celem było podkreślenie istotnej roli żywności i żywienia w życiu człowieka oraz integracja środowiska studentów, doktorantów i młodych naukowców.
Podczas konferencji zorganizowano 2 sesje plenarne oraz 5 sesji wystąpień w formie komunikatów. W trakcie sesji plenarnych gościnne prelekcje wygłosili: dr hab. Piotr Kowalski, prof. uczelni z Katedry i Zakładu Chemii Farmaceutycznej GUMed oraz dr hab. Sławomira Drzymała-Czyż z Katedry i Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Tematyka wystąpień obejmowała zagadnienia dotyczące żywności, jej przetwarzania technologicznego, żywienia, a także suplementów diety.
W ramach wydarzenia zostały udostępnione online streszczenia prezentacji plenarnych oraz komunikatów ustnych, w postaci 111-stronicowej książki abstraktów łącznie ze szczegółowym programem obrad konferencyjnych. Drugą 40-stronicową pozycją wydawniczą, udostępnioną wszystkim uczestnikom, była książka prezentacji posterowych w ich oryginalnej formie. Spośród prelegentów prezentujących doniesienia ustne oraz plakatowe, komisje oceniające wyróżniły 21. autorów najlepszych wystąpień (15 wyróżnień w sesjach komunikatowych oraz 6 wyróżnień w sesjach plakatowych). Głównym sponsorem nagród za najlepsze wystąpienia była firma Shim-pol.
Konferencję przygotował komitet organizacyjny w składzie:
Szczegółowe informacje o wydarzeniu, w tym kompletna lista laureatów, książka wystąpień plakatowych oraz biogramy zaproszonych ekspertów dostępne są na stronie konferencji.