Praca dotycząca izolacji i identyfikacji mikroplastiku obecnego w żywności

StartNaukaAktualnościPraca dotycząca izolacji i ...

Praca dotycząca izolacji i identyfikacji mikroplastiku obecnego w żywności

6.04.2023

Zespół badaczek z Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed oraz Katedry Technologii Środowiska UG pod przewodnictwem dr hab. Małgorzaty Grembeckiej w składzie: dr Kornelia Kadac-Czapska, dr inż. Patrycja Jutrzenka-Trzebiatowska, mgr Eliza Knez oraz prof. Adriana Zaleska-Medynska opublikował w czasopiśmie Food Chemistry artykuł przeglądowy zatytułowany Microplastics in food – a critical approach to definition, sample preparation, and characterization. Periodyk ten posiada najwyższą możliwą punktację Ministerstwa Edukacji i Nauki, czyli 200 pkt, a jego współczynnik oddziaływania (IF) wynosi 9,231.

W pracy przedyskutowane zostały różne sposoby wyjaśniania pojęcia mikroplastiku oraz podjęta została próba wprowadzenia definicji uwzględniającej złożony charakter opisywanych cząstek. Przyczyną takiego podejścia jest fakt, iż spotykane obecnie w literaturze naukowej informacje dotyczące mikroplastiku są niespójne i trudne do interpretacji, a problemy pojawiają się już na poziomie definicji tego typu drobin. Kolejnym elementem wymagającym ujednolicenia jest metodyka badawcza. Opublikowany artykuł stanowi studium przypadków, których prezentacja ma na celu przedstawienie zalet i wad technik służących do izolacji oraz identyfikacji mikroplastiku. Zaproponowano również szereg rozwiązań mających na celu wprowadzenie standardów analitycznych w czasie badania mikroplastików. Ujednolicenie metodyki badawczej umożliwiłoby wiarygodną ocenę narażenia jakie niesie ze sobą mikroplastik stanowiący zanieczyszczenie żywności.

Pełny tekst publikacji dostępny jest pod adresem: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814623006027.

fot. Radio Gdańsk