26.03.2023
Kolejna edycja Kursu Żywienia Klinicznego odbyła się 20 marca 2023 r. w audytorium im. prof. Zdzisława Kieturakisa w budynku CMI. Wydarzenie organizowane przez Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego objęte było patronatem instytucjonalnym Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i patronatem honorowym rektora prof. Marcina Gruchały.
Spotkanie cieszyło się zainteresowaniem studentów zarówno naszej Uczelni, jak i innych ośrodków akademickich. W jego trakcie członkowie SKN Sonia Pawełkiewicz, Nina Kimilu, Michalina Gospodarska i Mateusz Chwesiuk przybliżyli tematykę oceny stanu odżywienia, fortyfikacji diety doustnej, a także możliwości żywienia drogą enteralną i parenteralną.
Po części teoretycznej odbyła się część praktyczna prowadzona przez opiekuna SKN dr. Marcina Folwarskiego z Zakładu Żywienia Klinicznego i Dietetyki GUMed, który czuwał nad merytoryczną stroną całego wydarzenia. Podczas warsztatów uczestnicy mieli możliwość nauczenia się podstaw samodzielnego komponowania worków do żywienia pozajelitowego oraz zakładania i pielęgnacji zgłębników wykorzystywanych do żywienia drogą przewodu pokarmowego.
Zarówno część teoretyczna, jak i praktyczna spotkały się z pozytywnym odbiorem. Zgromadzona publiczność chętnie wchodziła w dyskusję z prowadzącymi, potwierdzając swoje zainteresowanie tematyką żywienia. Po zakończeniu kursu uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające ich udział w wydarzeniu.
fot. Sonia Rokicka/GUMed