12.04.2022
Stu osiemdziesięciu dwóch uczestników z różnych ośrodków naukowych i badawczych z całej Polski wzięło udział w I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Żywność i żywienie w pigułce. Wydarzenie zorganizowane przez pracowników Katedry i Zakładu Bromatologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz członków działającego przy jednostce Studenckiego Koła Naukowego odbyło się 9 kwietnia 2022 r. w formie online. Spotkanie zostało objęte patronatem rektora GUMed prof. Marcina Gruchały oraz instytucjonalnym patronatem Uczelni, a także patronatem medialnym Radia Gdańsk. Jego celem było podkreślenie istotnej roli żywności i żywienia w życiu człowieka oraz integracja środowiska studentów, doktorantów i młodych naukowców.
Podczas Konferencji zorganizowano 2 sesje plenarne oraz 4 sesje wystąpień w formie komunikatów. W trakcie sesji plenarnych swoje wykłady wygłosili: prof. Mirosława Krauze-Baranowska z Katedry i Zakładu Farmakognozji Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, dr hab. Sławomira Drzymała-Czyż z Katedry i Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu oraz dr hab. Paweł Paśko z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum. Zaprezentowano łącznie 25 doniesień ustnych i 37 plakatowych dotyczących żywienia, żywności i jej przetwarzania, a także suplementów diety.
W ramach wydarzenia streszczenia prezentacji plenarnych oraz komunikatów ustnych zostały opublikowane online w postaci książki abstraktów, łącznie ze szczegółowym programem obrad konferencyjnych. Drugą pozycją wydawniczą udostępnioną słuchaczom była książka prezentacji posterowych w ich oryginalnej formie. Wśród prelegentów prezentujących doniesienia ustne oraz plakatowe, komisje oceniające wyróżniły 14 autorów najlepszych wystąpień (8 wyróżnień w sesjach komunikatowych oraz 6 wyróżnień w sesjach plakatowych). Dodatkowo przesłane plakaty zostały ocenione przez wszystkich uczestników, a ich głosami wyłoniono laureatów nagrody publiczności.
Konferencję przygotował komitet organizacyjny w składzie:
Szczegółowe informacje o wydarzeniu, w tym kompletna lista laureatów, książka wystąpień plakatowych oraz biogramy zaproszonych ekspertów dostępne są na stronie Konferencji.