4.05.2021
Zagadnienia związane z żywnością były tematem kolejnego spotkania z uczniami szkół ponadpodstawowych w ramach programu Zdolni z Pomorza. Wydarzenie pt. O żywności słów kilka – czyli co każdy chciałby wiedzieć, ale boi się zapytać odbyło się 24 kwietnia 2021 r. na Wydziale Farmaceutycznym Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego za pośrednictwem platformy ZOOM. Poprowadzili je specjaliści z Katedry i Zakładu Bromatologii naszej Uczelni.
Wydarzenie rozpoczęło się wykładem pt. O żywności słów kilka – czyli co każdy chciałby wiedzieć, ale boi się zapytać, który wygłosiła dr hab. Małgorzata Grembecka, kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii. W dalszej części spotkania uczniowie zapoznali się z pojęciem suplementu diety oraz wpływem tych wyrobów na zdrowie konsumentów. Podczas interaktywnych zajęć prowadzonych przez mgr Joannę Brzezińską uczestnicy spotkania dowiedzieli się m. in., czym różnią się suplementy od leków i jak je rozpoznać. Dr Justyna Brzezicha w wirtualnej podróży po krajach orientu przybliżyła uczniom proces produkcji herbaty oraz korzyści związane z jej konsumpcją. Ostatnia część spotkania, poprowadzona przez dr Małgorzatę Misztal-Szkudlińską, poświęcona była dodatkom do żywności, ich roli i ryzyku związanym z ich stosowaniem. Podczas zajęć zaprezentowane zostały także praktyczne aspekty analizy jakości produktów spożywczych.
Program Zdolni z Pomorza jest realizowany przez Samorząd Województwa Pomorskiego i współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnych Programów Operacyjnych. Celem projektu jest zapewnienie uczniom szczególnie uzdolnionym odpowiedniego wsparcia rozwoju poprzez właściwą diagnozę uzdolnień i adekwatne formy wsparcia.
Kolejne spotkanie akademickie z uczniami w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym odbędzie się już w październiku 2021 r.