29.06.2018
Co oznacza kod kreskowy na opakowaniach produktów? Ile wspólnego z prawdziwymi truskawkami ma jogurt o smaku truskawkowym? Czym jest “woda smakowa”? Co kryją w sobie chipsy, żelki i coca-cola? Ile cukru jest w ketchupie, płatkach śniadaniowych i czekoladzie? Co oznaczają „E” w składzie produktów? Czy wszystkie „E” są niedobre? Czym zastąpić sól w diecie? Na te i wiele innych pytań odpowiedzieli studenci zrzeszeni w kole naukowym działającym przy Katedrze i Zakładzie Bromatologii GUMed podczas majowych warsztatów przygotowanych dla szkół. W dniach 22 i 25 maja br. studenci odwiedzili Szkołę Podstawową nr 52 im. Tadeusza Kościuszki oraz Szkołę Baletową im. Janiny Jarzynówny-Sobczak w Gdańsku. Warsztaty dla klas młodszych dotyczyły zasad zdrowego odżywiania. Dzieciom przedstawiono piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej oraz pokaz zawartości cukru w wybranych produktach spożywczych. Rozmawiano na temat zasad zdrowego żywienia oraz szkodliwości niezdrowych przekąsek. Warsztaty dla klas starszych stanowiły kontynuację ubiegłorocznych zajęć i dotyczyły czytania etykiet produktów spożywczych. Uczniowie dowiedzieli się dlaczego warto zapoznać się ze składem produktów oraz na co zwracać uwagę przy ich wyborze.
Studenckie Koło Naukowe przy Katedrze i Zakładzie Bromatologii obecnie zrzesza około 30 członków (studentów III, IV i V roku Farmacji). Opiekunem Koła jest dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska. Jednym z celów jego działalności jest promowanie zasad zdrowego odżywiania i profilaktyki chorób cywilizacyjnych głównie wśród dzieci i młodzieży. Studenci zrzeszeni w SKN Bromatologia chętnie biorą również udział w corocznych akcjach profilaktycznych i informacyjnych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Szczegółowe informacje o działalności organizacji można znaleźć na stronie www.facebook.com/sknbromatologia.