11.06.2018
Gdański Uniwersytet Medyczny gościł 6 czerwca 2018 r. uczestników konferencji „Chemia z bliska”. Wydarzenie zorganizowała Katedra Chemii Nieorganicznej we współpracy z Katedrą Bromatologii. Opiekę merytoryczną oraz patronat nad konferencją sprawował Oddział Gdański Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Spotkanie rozpoczęła przewodnicząca OGPTChem prof. Barbara Becker. Następnie zebranych gości powitał dziekan Wydziału Farmaceutycznego prof. Michał Markuszewski, który podczas swojego wystąpienia podkreślił szczególną rolę nauk chemicznych w kształceniu studentów Wydziału.
Uczestnikami konferencji byli nauczyciele chemii szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych wraz ze swoimi uczniami. Tegoroczna edycja poruszała tematykę chemii w żywności. Młodzież uczestniczyła w zajęciach praktycznych przygotowanych przez Katedrę Chemii Nieorganicznej i Katedrę Bromatologii. Uczniowie oznaczali pierwiastki obecne w żywności, wykrywali barwniki spożywcze oraz poznali niekonwencjonalne sposoby wykorzystania owoców i warzyw. Dla wielu było to pierwsze zetknięcie z prawdziwym laboratorium. Nauczyciele w tym czasie mieli okazję wysłuchać cyklu wykładów na temat suplementów diety oraz prawidłowego żywienia. Prelegentami byli: dr hab. Małgorzata Grembecka z Katedry Bromatologii oraz gość specjalny – Agnieszka Ryk, trener personalny, mistrzyni świata w kulturystyce. Następnie wszyscy goście mogli wysłuchać wykładów dotyczących powiązania zagadnień genetycznych z żywnością (dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek, PG) oraz czym są i jak działają leki (prof. Wojciech Kamysz, Katedra Chemii Nieorganicznej).
Podsumowaniem konferencji był konkurs wiedzy chemicznej dla uczniów.