8.06.2018
Gdański Uniwersytet Medyczny przy współpracy z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną oraz w partnerstwie z Wojewódzkim Ośrodkiem Medycyny Pracy zorganizował po raz drugi konferencję popularno-naukową poświęconą promocji zdrowia. Tegoroczny temat „Świadomy konsument – suplementy diety, żywność, kosmetyki, środowisko. Ostrzeżenia, etykiety, informacje” przyciągnął licznych uczestników z trójmiejskich szkół, samorządów, instytucji oraz samych studentów. Spotkanie odbyło się 7 czerwca br. w Atheneum Gedanense Novum GUMed. Zgromadzonych gości powitali: rektor prof. Marcin Gruchała, pomorski państwowy wojewódzki inspektor sanitarny Tomasz Augustyniak i dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Medycyny Pracy dr Małgorzata Bartoszewska-Logan.
Celem konferencji było przede wszystkim pogłębienie wiedzy konsumenckiej dotyczącej właściwego rozumienia etykiet, napisów, ostrzeżeń i informacji na kupowanych produktach oraz środowiska. Korzystanie z coraz bogatszej oferty rynkowej takich produktów jak kosmetyki, suplementy diety i samych produktów żywnościowych rodzi szereg wątpliwości w zakresie bezpieczeństwa dla zdrowia. Jednocześnie obowiązki producentów i sprzedawców wynikające z przepisów prawa, w tym regulacji przyjmowanych na poziomie UE, stają się także bardziej złożone. Skuteczne stosowanie tych przepisów przez inspektorów służb sanitarnych wymaga współdziałania ze świadomymi konsumentami. Świadomy konsument to jednocześnie osoba, która zwraca uwagę nie tylko na bezpośrednią jakość stosowanego produktu, ale także wpływu na środowisko.
Konferencję zwieńczyła debata z udziałem uczestników, którą moderowała red. Joanna Matuszewska z Radia Gdańsk. W trakcie dyskusji wskazywano, że kwestie związane zarówno z regulacjami, jak i meritum informacji zamieszczanych przez producentów i sprzedawców na kosmetykach, suplementach diety i produktach żywnościowych powinny być stałym elementem edukacji na poziomie szkoły średniej. Potrzebny byłby także edukacyjny program społeczny w tym zakresie.