Konferencja „Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych”

StartUczelniaAktualnościRok akademicki 2017/2018Konferencja „Żywienie w cho...

Konferencja „Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych”

21.03.2018

Zaprezentowanie mechanizmów patofizjologicznych stojących za wybranymi chorobami autoimmunizacyjnymi celem przybliżenia możliwości i znaczenia interwencji dietetycznych w chorobach autoimmunizacyjnych – taki był motyw przewodni 3 edycji konferencji „Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Między koncepcjami patofizjologicznymi, a Evidence-Based Nutrition”. Wydarzenie odbyło się 17 marca br. w Atheneum Gedanense Novum.

Konferencja spotkała się z ogromnym zainteresowaniem. Uczestniczyło w niej blisko 300 dietetyków, lekarzy, farmaceutów i studentów. Aktywnymi uczestnikami byli nie tylko zaproszeni wykładowcy, ale także uczestnicy konkursu na najlepsze wystąpienie w sesji ustnej i plakatowej. Komisja w składzie: prof. Ewa Bryl (Zakład Patologii i Reumatologii Doświadczalnej), prof. Jacek Witkowski (Katedra i Zakład Fizjopatologii) oraz dr hab. Zdzisław Kochan (Zakład Biochemii Żywienia) wybrała dwoje laureatów. Nagrodzeni zostali mgr farm. Adrian Szewczyk (najlepsze wystąpienie ustne) oraz mgr Natalia Szupryczyńska (najlepszy plakat).

Konferencja została zorganizowana przez mgr Annę Wojdę, doktorantkę Zakładu Biochemii Żywienia przy Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed i lek. Jakuba Ruszkowskiego, doktoranta Katedry i Zakładu Fizjopatologii GUMed.