13.02.2018
Prof. Krystian Adrych i dr Maria Janiak z Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii GUMed byli gośćmi kolejnego spotkania z cyklu „Bądź zdrów bez kolejki”, które odbyło się 12 lutego br. w Radiu Gdańsk. Specjaliści z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego podpowiedzieli słuchaczom, co jeść, by mieć zdrowszy układ pokarmowy i jakie produkty powodują niestrawność, wzdęcia czy nadkwasotę.
- Musimy sobie uświadomić, że przyjmowanie posiłków jest potrzebne dla dobrej jakości naszego życia. Nie jemy dlatego, że musimy, ale dlatego, że nasz organizm tego potrzebuje – mówiła dr Maria Janiak.
Profesor Adrych podkreślał znaczenie zrównoważonej diety, bogatej w produkty zbożowe, warzywa i owoce. Zalecał również spożywanie niedużych posiłków, w odstępach co 3 godziny i unikanie produktów przetworzonych.
Ponadto gastroenterolodzy z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego doradzili słuchaczom, jak się przygotować do gastroskopii i kolonoskopii, jak również wyjaśnili czym jest choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, z uwzględnieniem jej przyczyn, objawów i metod leczenia. Całość rozmowy będzie można wysłuchać w najbliższy czwartek po godz. 17:30 na antenie Radia Gdańsk. Na kolejne spotkanie zapraszamy tradycyjnie w poniedziałek, 12 marca br.
„Bądź zdrów bez kolejki” to autorski projekt Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i Radia Gdańsk rozpoczęty w 2017 roku. W ramach współpracy naukowcy GUMed różnych specjalności spotykają się ze słuchaczami. Fachową wiedzą i poradami dzielili się już ortopedzi, fizjoterapeuci, kardiolodzy, lekarze stomatolodzy, endokrynolodzy, immunolodzy, diabetolodzy i specjaliści z Wydziału Farmaceutycznego. Koordynatorami projektu są dziennikarki radiowe – Joanna Matuszewska i Joanna Stankiewicz oraz Joanna Śliwińska, rzecznik prasowy GUMed.