O żywieniu klinicznym w GUMed

O żywieniu klinicznym w GUMed

4.05.2017

IMG_1970.JPG
IMG_0971.JPG
IMG_1979.JPG

Pięćdziesięciu studentów dietetyki, kierunku lekarskiego, pielęgniarstwa oraz farmacji z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i innych uczelni medycznych w Polsce wzięło udział w warsztatach z żywienia klinicznego, które odbyły się 22 kwietnia br. w CMI. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego przy Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed. Wykłady przygotowane i prowadzone przez studentki: Agatę Przybytkowską, Natalię Karpiczenko, Joannę Wojtkowiak, Karolinę Miaśkiewicz, Kamilę Surgoft oraz Annę Kowalik dotyczyły różnych aspektów leczenia żywieniowego – od podstaw oceny stanu odżywienia, sposobów modyfikacji diety doustnej do planowania i prowadzenia żywienia do i pozajelitowego. Omówiono także podstawowe informacje o postępowaniu z pacjentem z zaburzeniami połykania. W ramach warsztatów przeprowadzono zajęcia praktyczne z omówieniem sprzętu medycznego stosowanego w żywieniu do i pozajelitowym oraz ćwiczenia na manekinie z zakładania zgłębników nosowo-żołądkowych.